Dagje uit Natuur
Een dagje uit natuur is gezond. In Nederland hebben we veel bossen en natuurgebieden. Daarnaast zijn er ook natuurmonumenten die het bezoeken waard zijn. Hieronder vindt u uitleg over natuurmonumenten, links, foto’s, filmpjes en bezoekerscentra.
Dagje uit natuur: Wat zijn natuurmonumenten?
Natuurmonumenten zijn stukjes natuur welke beschermd zijn en hebben daardoor de status natuurmonument gekregen. Deze monumenten zijn beschermd door de natuurbeschermingswet. De Natuurschoonwet voorkomt versnippering van landgoederen. De Boswet zorgt voor natuurbescherming van bossen. Op deze manier worden Nederlandse bossen behouden en eventueel uitgebreid.
Dagje uit natuur: Waar zijn de natuurmonumenten in Nederland?
In Nederland zijn ongeveer 200 natuurmonumenten. Dit zijn gebieden worden door de natuurbeschermingswet beschermd. De verschillende monumenten liggen over Nederland verspreid. Hieronder vindt u de Natuurmonumenten in Nederland.
Dagje uit natuur: Dommelbeemden
De Dommelbeemden ligt in Noord Brabant en is van Staatsbosbeheer. Het ligt tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode. Het is 100 hectare groot en bestaat uit hooilanden waar ratelaars en orchideeën groeien. De naam heeft het te danken aan het feit dat hier de Dommel vroeger stroomde. Er zijn hier veel waterlelies en knotwilgen te vinden.
Dagje uit natuur: Groote Gat
Het Groote Gat is een vaargeul van de Dollard bij de Eems in Groningen. Bij vloed komt er zout water aangevoerd, wat invloed heeft op de flora en fauna in het gebied.
Het gebied wordt betwist tussen Nederland en Duitsland.
Dagje uit natuur: Overcingel
De Overcingel is een landgoed uit de 18e eeuw bij Assen. Het is ongeveer 5 hectare, vroeger was dit groter. In 1990 is door het toenmalige ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij het landgoed benoemd als natuurmonument. De tuin van het landgoed is tegen betaling te bezoeken.
Dagje uit natuur: Hoge Fronten
De Hoge Fronten worden ook wel de de Linie van Du Moulin genoemd. Het is een buitenwerk van de vesting van Maastricht uit de 18e eeuw welke ongeveer 15 hectare groot zijn. De Hoge Fronten ligt op loopafstand van het centrum van Maastricht.
Dagje uit natuur: Hoorneboegse Heide
De Hoorneboegse heide is een heidegebied net naast de bebouwde kom van Hilversum. Het gebied is ongeveer 190 hectare groot. Er lopen in het gebied runderen los waar langs gefietst en gewandeld kan worden. Aan de andere kant van de heide ligt het vliegveldje van Hilversum waar ook gegeten en gedronken kan worden.
Dagje uit natuur: Huys ten Donck
Het Huys ten Donck ligt in de gemeente Ridderkerk. Het wordt omringt door een park van 22 hectare. De tuin is in de Engelse stijl aangelegd en is ongeveer 10 hectare groot. Tevens zijn er een koetshuis en boerderij te vinden. Het Huys ten Donck is sinds 1676 in het bezit van de familie van Zoelen.
Dagje uit natuur: Kamerikse Nessen
De Kamerikse Nessen ligt in de provincie Utrecht en is 12 hectare groot. De Vereniging Natuurmonumenten beheert dit gebied. Het is een broedgebied voor verschillende moerasvogels. De rietgors en karekiet zijn hier veel voorkomend. Het gebied is overwegend hooiland, moerasbos en rietland.
Dagje uit natuur: Rouwkuilen
De Rouwkuilen ligt in de gemeente Venray. Het is 56 hectare groot. De Rouwkuilen heeft een afgelegen ven welke in een naaldhout bos ligt. Het gebied ligt ten oosten van de Peel.
Dagje uit natuur: Sarsven en De Banen
Het Sarsven en de Banen zijn een natuurgebied in Limburg. Het ligt in Nederweert en is 173 hectare groot. Het natuurgebied heeft drie vennen: het Sarsven, De Banen en de Schoorkuilen met daar omheen bossen en grasland.
Dagje uit natuur: Weldam
Weldam is een kasteel met landgoed gelegen en ligt in het Hof van Twente in de provincie Overijssel. Het kasteel is bewoond en niet toegankelijk. Het landgoed bij het kasteel is vrij toegankelijk, de kasteeltuinen zijn tegen betaling te bezoeken.
Dagje uit natuur: Waddenzee
De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee. De Waddenzee wordt gedeeld met Duitsland en Denemarken heeft een lengte van 500 km. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 10.000 km². Vroeger voordat de Afsluitdijk er was werd ook de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer) ook tot de Waddenzee gerekend. De Waddenzee staat bekend om zijn bijzondere ecologie door het droogvallen van de wadden.
Dagje uit natuur: Lauwersmeer
Het Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland. Het is in 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. Het Lauwersmeergebied is een belangrijk gebied voor watervogels. Hier vindt men bijvoorbeeld de lepelaar, grutto en aalscholver. Tijdens de vogeltrek komen hier ook veel ganzen en zwanen langs.
Dagje uit natuur: Brunssummerheide
De Brunssummerheide is ongeveer 600 hectare groot en is onder beheer van de Vereniging Natuurmonumenten. Hier vindt men tevens een bezoekerscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten. De heide is onderdeel van een groter gebied wat Schrieversheide wordt genoemd. In deze regio tussen heerlen en Landgraaf in Zuidoost Limburg kan men wandelen en fietsen.
Dagje uit natuur: Eemmeer
Het Eemmeer is randmeer van 1340 hectare. Het ligt precies tussen Noord Holland, Flevoland en de provincie Utrecht. het wordt gezamenlijk door de vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer beheerd. Hier kunnen meerdere recreatieve tochten worden gemaakt en er is een overtocht van Spakenburg naar de overkant naar CenterParcs. Het Eemmeer heeft een eiland welke Dode Hond wordt genoemd.
Dagje uit natuur: Grote Peel
De Groote Peel is een nationaal park. Het is ontgonnen hoogveengebied welke is ontstaan door het afgraven van veen (turf). Het ligt tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg ligt. Hier vindt u veenmoerassen, plassen, heide en zandvlaktes.
Dagje uit natuur: De Schoorlse Duinen
De Schoorlse Duinen zijn duinen in Schoorl (Noord-Holland). Het zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland. Het hoogste punt is 54 meter en strekken zich tot 5 kilometer uit. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer die hier tegenwoordig planten en heide aanplant om verdere uitdijing van de duinen tegen moet gaan. Staatsbosbeheer begon met aanplanting. U vindt hier een afgewisseld bosgebied met heide, naaldbos, loofbos en natuurlijk het strand en de zee.
Dagje uit natuur: De Sint-Pietersberg
De Sint-Pietersberg is een heuvel buiten het stedelijk gebied van Maastricht. Het heeft een lengte van acht kilometer en loopt van Maastricht tot aan Belgie. De heuvel is ontstaan door de erosie door de rivieren de Maas en de Jeker. In deze heuvel wordt nog steegs kalksteen gewonnen. Tevens is het mogelijk de kalstenen grot met haar tunnels te bezoeken. Het hoogste punt van de heuvel is 107 meter hoog. De Sint-Pietersberg heeft een zeer afwisselende omgeving en flora en fauna. De verschillende wandelroutes, zicht op de Maas en de aanwezige horeca maken het een uitstekende plek voor een wandeltocht.
Vereniging Natuurmonumenten
De Vereniging Natuurmonumenten is een natuurbeschermer welke is opgericht in 1905. Het hoofdkantoor staat in ‘s Graveland. De Vereniging koopt natuurgebieden in Nederland aan en beheren deze duurzaam. Bijna alle natuurgebieden zijn vrij toegankelijk. In deze gebieden kunnen de bezoekers wandelen, fietsen of bijvoorbeeld kanoën. Tevens worden er sportieve en educatieve activiteiten ondernomen. Deze activiteiten binden de bezoekers met de Nederlandse natuur. Ook informeren ze over de belangrijkheid van deze gebieden voor onze gezondheid en toekomst. De gebieden omvatten afwisselende landschappen. Ze bevatten duin, heide, veenweide, bos, beek, plas, moeras, kwelder, uiterwaard, stuifzand en landgoederen. De vereniging heeft tegenwoordig ongeveer 350 gebieden in beheer. Het heeft een totale oppervlakte van ongeveer 100.000 hectare. De vereniging heeft meer dan 700.000 leden en bijna 4000 vrijwilligers.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentra Vereniging Natuurmonumenten
De Vereniging Natuurmonumenten heeft meerdere bezoekerscentra. In deze bezoekerscentra vindt u informatie over natuurbehoud en natuurbeheer. Tevens kunt u deelnemen aan verschillende excursies, worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd en kunt u terecht voor een kopje koffie.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum Dwingelderveld te Ruinen
Dit bezoekerscentrum is het beginpunt voor een dagje wandelen of fietsen in het Nationaal Park Dwingelderveld. U vindt hier de Dwingeloose heide, stuifzanden en bos.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum Brunssummerheide te Heerlen
Het bezoekerscentrum ligt in het zuiden van Limburg aan de rand van de Brunssummerheide. U kunt hier uren wandelen langs de heide. Geniet van de verscheidenheid aan flora en fauna en laat u informeren over de cultuurgeschiedenis van dit interessante gebied.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum De Wieden te Sint Jansklooster
Bezoekerscentrum De Wieden is het beginpunt voor een dagje weg aan het water bij het natuurgebied De Wieden.
U kunt hier varen, fietsen, wandelen. Tevens zijn er activiteiten voor kinderen.
Bezoekerscentrum De Poelboerderij te Wormer
U kunt hier een boottocht maken door het Wormerveld. Er is hier voor het hele gezin wat te doen. Er is een waterspeelplaats, boottochten en er worden buitendagen georganiseerd.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen te Nieuwkoop
Dit bezoekerscentrum is het beginpunt voor een dagje uit aan de Nieuwkoopse Plassen.
U kunt dit gebied ontdekken per boot, per fiets of benenwagen. Het gehele jaar worden hier verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek te ‘S-Graveland
Bij het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek kunt u starten voor een mooie wandeling of fietstocht. Loop langs het Naardermeer of de Ankeveense plassen. Bezoek buitenplaatsen of fiets langs de Vechtplassen.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum Veluwezoom te Rheden
Het bezoekerscentrum Veluwezoom is ideaal gelegen vlakbij het Nationaal Park Veluwezoom. Het ligt bij Rheden bekend van de uitgestrekte heidevelden bij natuurmonument de Posbank. Het ligt ten oosten van Arnhem. U kunt hier wandelen langs de uitgestrekte heidevelden, door bossen en uitrusten bij de vele recreatieve voorzieningen in dit gebied.
Bezoekerscentrum Tiengemeten te Zuid-Beijerland
Tiengemeten ligt in de delta van Zuidwest Nederland. Hier komen de Rijn, Maas en Schelde samen uit in de zee. Samen met de overheid en anderen maakt Vereniging Natuurmonumenten hier een natuurlijke delta. Ervaar het eilandgevoel op Tiengemeten. U kunt hier wandelen, fietsen en eten en drinken.
Dagje uit natuur: Bezoekerscentrum Oisterwijk te Oisterwijk
Bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk kunt u verschillen vennen of de Loonse en Drunense Duinen bezoeken. Hier vindt u de grootste duinen van Nederland. U kunt hier urenlang wandelen, fietsen of genieten van de Brabantse culinaire mogelijkheden.
Foto’s van natuurmonumenten in Nederland
Links naar natuurmonumenten in Nederland
- Zwartven
- Huys ten Donck
- Weldam
- Waddenzee
- Lauwersmeer
- Grote Peel
- Sint-Pietersberg
Video over de Waddenzee een UNESCO Werelderfgoed sinds 2009